OWOCE W SZKOLE”

Nasza szkoła bierze udział w programie: „Owoce w szkole”.

O programie

Cel programu

Program Unii Europejskiej „Owoce w szkole” został powołany do życia jako inicjatywa mająca na celu odwrócenie niekorzystnych tendencji dotyczących zwyczajów żywieniowych dzieci, a w szczególności niewystarczającego spożywania owoców i warzyw.

Głównymi celami programu są trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego stylu życia poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach.

Program „Owoce w szkole” jest jednym z narzędzi dostępnych dla szkół, dzięki któremu mogą kształtować i rozwijać prozdrowotną edukację najmłodszych uczniów oraz w rzeczywisty sposób wpływać na ich dietę.

Geneza programu

W Unii Europejskiej nadwagę ma około 22 mln dzieci, a ponad 5 mln z nich cierpi na otyłość. Według przewidywań liczba ta każdego roku będzie rosnąć o kolejnych 400 tys. dzieci. Ważną rolę w zwalczaniu tego problemu może odegrać poprawa sposobu odżywiania, w szczególności spożywanie odpowiednich ilości owoców i warzyw. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca codzienne spożycie 400 gramów owoców i warzyw na osobę, jednakże większość Europejczyków nie osiąga tego celu, a tendencja zniżkowa jest szczególnie widoczna u młodych ludzi. Program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole” powstał jako jedno z priorytetowych działań Komisji Europejskiej zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania dzieci oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych na późniejszym etapie życia.

Program został uruchomiony w Unii Europejskiej od roku szkolnego 2009/2010. Bierze w nim udział większość państw członkowskich UE, w tym również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%).

Na czym polega program?

Program ma na celu ukształtowanie wśród dzieci trwałego nawyku spożywania owoców i warzyw, poprzez udostępnianie dzieciom owocówi warzyw oraz specjalne działania edukacyjne promujące zdrową dietę oraz styl życia.

Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Dzieci otrzymują kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. Dzieciom udostępnia się:

  • świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),

  • świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki),

  • soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

Ponadto szkoły podstawowe uczestniczące w programie realizują skierowane do dzieci specjalne zajęcia o charakterze edukacyjnym dotyczące zdrowego odżywiania.

Minimum wysiłku dla szkoły – maksimum korzyści dla uczniów

Koncepcja programu została opracowana w taki sposób, aby program przyniósł jak najwięcej korzyści dzieciom, a jednocześnie nie stanowił zbyt dużego obciążenia organizacyjnego dla szkoły:

Kilka wariantów udziału w programie – szkoła może wybrać najbardziej dogodną dla siebie opcję, tj.: skorzystać z usług dostawcy gotowych porcji owocowo-warzywnych lub samodzielnie je organizować i rozliczać się z ARR.

  • Kształtuje u dzieci i młodzieży nawyk regularnego spożywania różnorodnych owoców i warzyw poprzez zapewnienie uczniom bezpłatnego dostępu do owoców i warzyw, zalecanych do spożycia w codziennej diecie,

  • Owoce i warzywa spożywane są w grupie, wśród rówieśników, co sprzyja utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci przed jedzeniem określonych produktów,

  • Program stanowić może element różnorodnych inicjatyw edukacyjnych realizowanych w szkole, dotyczących prawidłowego odżywiania oraz zdrowego stylu życia, w szczególności poprzez realizowane w ramach programu obowiązkowe działania edukacyjne,

  • Kilka wariantów udziału w programie – szkoła może wybrać najbardziej dogodną dla siebie opcję, tj.: skorzystać z usług dostawcy gotowych porcji owocowo-warzywnych lub samodzielnie je organizować i rozliczać się z ARR

 

 

  • Plan działań o charakterze edukacyjnym w ramach programu „Owoce w szkole”w roku szkolnym 2013/2014

Szkoła Podstawowa im. Ks. Jana Twardowskiego w Borowinie Sitanieckiej

LP.

DZIAŁANIA

TERMIN

OSOBY ODPOWIEDZIALNE

1.

Upowszechnienie informacji o Programie „Owoce w szkole”:

- umieszczenie w widocznym miejscu, w pobliżu głównego wejścia do budynku szkoły europejskiego plakatu, informującego, że spożywanie owoców i warzyw jest dofinansowane przez Unię Europejską;

- zamieszczenie na stronie internetowej szkoły treści informujących o zasadach udziału w programie.

wrzesień

dyrektor szkoły,

wychowawcy klas I-III

2.

Zajęcia edukacyjne wzbogacające wiedzę uczniów o zdrowych nawykach żywieniowych, lekcje o tematyce prozdrowotnej.

po dwa zajęcia w każdym semestrze

wychowawcy klas I-III

3.

Zorganizowanie festynu rodzinnego „Zdrowo i bezpiecznie” - inscenizacja promująca zdrowy tryb życia.

wrzesień

dyrektor szkoły i nauczyciele

4.

„Dary jesieni”:

- wypowiedzi dzieci na temat rodzajów przetworów owocowych, sposobów ich wykonania oraz ich roli w żywieniu;

- wykonanie owocowych kompozycji ze zgromadzonych owoców pochodzących z polskich sadów;

- organizacja wystawki w kącikach przyrody;

- udział w zabawie ruchowej „Zbieramy jabłka”;

- wykonanie sałatki warzywnej.

październik

wychowawcy klas I-III

5.

Tydzień profilaktyki:

- spotkanie na temat zdrowego odżywiania

z dietetykiem;

październik

wychowawcy klas I-III

6.

Wycieczka do Gospodarstwa

Agro-Edukacyjnego „Kolorowe Ranczo”

październik

wychowawcy klas I-II

7.

Dzień zdrowego śniadania:

- wspólne wykonanie i spożycie pełnowartościowego, zdrowego i pożywnego śniadania.

listopad

wychowawcy klas I-III,

rodzice

8.

„Jesienią zdrowo i kolorowo”

- gromadzenie informacji na temat witamin zawartych w owocach i warzywach, a chroniących przede wszystkim  przed przeziębieniem, na podstawie różnych dostępnych źródeł.

listopad

wychowawcy klas I-III

9.

Warzywno-owocowe obrazy – praca zespołowa:

- wykonanie plakatu (na dużym arkuszu papieru) – technika dowolna;

- wystawa prac.

grudzień

wychowawcy klas I-III

10.

Zdrowie na talerzu:

- owocowo- warzywny poczęstunek na zebraniu z rodzicami.

styczeń

wychowawcy klas I-III

11.

Wykonanie gazetki tematycznej „Zdrowo się odżywiam”

luty

wychowawcy klas I-III

12.

„Witaminy wiosną”:

- założenie hodowli szczypiorku i rzeżuchy do bieżącego spożywania podczas śniadania w szkole.

marzec

wychowawcy klas I-III

13.

Konkurs literacki „Owoce i warzywa - lubię to!”:

- układanie i recytacja rymowanek.

marzec

wychowawcy klas I-III

14.

Spotkanie z pielęgniarką na temat zdrowego trybu życia.

kwiecień

wychowawcy klas I-III

15.

Inscenizacja promująca zdrowy tryb życia.

kwiecień

wychowawca klasy I

16.

„Żyjemy zdrowo”:

- konkurs plastyczny i wystawa prac dzieci.

maj

wychowawcy klas I-III

17.

Konkurs wiedzy o zdrowiu podsumowujący udział w programie.

czerwiec

wychowawcy klas I-III

Opracowała:

Anna Jarzębowska