Spis treści
„OWOCE W SZKOLE”
Nasza szkoła bierze udział w programie: „Owoce w szkole”.
Cel programu
Program Unii Europejskiej „Owoce w szkole” został powołany do życia jako inicjatywa mająca na celu odwrócenie niekorzystnych tendencji dotyczących zwyczajów żywieniowych dzieci, a w szczególności niewystarczającego spożywania owoców i warzyw.
Głównymi celami programu są trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego stylu życia poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach.
Program „Owoce w szkole” jest jednym z narzędzi dostępnych dla szkół, dzięki któremu mogą kształtować i rozwijać prozdrowotną edukację najmłodszych uczniów oraz w rzeczywisty sposób wpływać na ich dietę.
Geneza programu
W Unii Europejskiej nadwagę ma około 22 mln dzieci, a ponad 5 mln z nich cierpi na otyłość. Według przewidywań liczba ta każdego roku będzie rosnąć o kolejnych 400 tys. dzieci. Ważną rolę w zwalczaniu tego problemu może odegrać poprawa sposobu odżywiania, w szczególności spożywanie odpowiednich ilości owoców i warzyw. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca codzienne spożycie 400 gramów owoców i warzyw na osobę, jednakże większość Europejczyków nie osiąga tego celu, a tendencja zniżkowa jest szczególnie widoczna u młodych ludzi. Program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole” powstał jako jedno z priorytetowych działań Komisji Europejskiej zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania dzieci oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych na późniejszym etapie życia.
Program został uruchomiony w Unii Europejskiej od roku szkolnego 2009/2010. Bierze w nim udział większość państw członkowskich UE, w tym również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%).
Na czym polega program?
Program ma na celu ukształtowanie wśród dzieci trwałego nawyku spożywania owoców i warzyw, poprzez udostępnianie dzieciom owocówi warzyw oraz specjalne działania edukacyjne promujące zdrową dietę oraz styl życia.
Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Dzieci otrzymują kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. Dzieciom udostępnia się:
-
świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
-
świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki),
-
soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Ponadto szkoły podstawowe uczestniczące w programie realizują skierowane do dzieci specjalne zajęcia o charakterze edukacyjnym dotyczące zdrowego odżywiania.
Minimum wysiłku dla szkoły – maksimum korzyści dla uczniów
Koncepcja programu została opracowana w taki sposób, aby program przyniósł jak najwięcej korzyści dzieciom, a jednocześnie nie stanowił zbyt dużego obciążenia organizacyjnego dla szkoły:
Kilka wariantów udziału w programie – szkoła może wybrać najbardziej dogodną dla siebie opcję, tj.: skorzystać z usług dostawcy gotowych porcji owocowo-warzywnych lub samodzielnie je organizować i rozliczać się z ARR.
-
Kształtuje u dzieci i młodzieży nawyk regularnego spożywania różnorodnych owoców i warzyw poprzez zapewnienie uczniom bezpłatnego dostępu do owoców i warzyw, zalecanych do spożycia w codziennej diecie,
-
Owoce i warzywa spożywane są w grupie, wśród rówieśników, co sprzyja utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci przed jedzeniem określonych produktów,
-
Program stanowić może element różnorodnych inicjatyw edukacyjnych realizowanych w szkole, dotyczących prawidłowego odżywiania oraz zdrowego stylu życia, w szczególności poprzez realizowane w ramach programu obowiązkowe działania edukacyjne,
-
Kilka wariantów udziału w programie – szkoła może wybrać najbardziej dogodną dla siebie opcję, tj.: skorzystać z usług dostawcy gotowych porcji owocowo-warzywnych lub samodzielnie je organizować i rozliczać się z ARR
-
Plan działań o charakterze edukacyjnym w ramach programu „Owoce w szkole”w roku szkolnym 2013/2014
Szkoła Podstawowa im. Ks. Jana Twardowskiego w Borowinie Sitanieckiej
LP. |
DZIAŁANIA |
TERMIN |
OSOBY ODPOWIEDZIALNE |
1. |
Upowszechnienie informacji o Programie „Owoce w szkole”: - umieszczenie w widocznym miejscu, w pobliżu głównego wejścia do budynku szkoły europejskiego plakatu, informującego, że spożywanie owoców i warzyw jest dofinansowane przez Unię Europejską; - zamieszczenie na stronie internetowej szkoły treści informujących o zasadach udziału w programie. |
wrzesień |
dyrektor szkoły, wychowawcy klas I-III |
2. |
Zajęcia edukacyjne wzbogacające wiedzę uczniów o zdrowych nawykach żywieniowych, lekcje o tematyce prozdrowotnej. |
po dwa zajęcia w każdym semestrze |
wychowawcy klas I-III |
3. |
Zorganizowanie festynu rodzinnego „Zdrowo i bezpiecznie” - inscenizacja promująca zdrowy tryb życia. |
wrzesień |
dyrektor szkoły i nauczyciele |
4. |
„Dary jesieni”: - wypowiedzi dzieci na temat rodzajów przetworów owocowych, sposobów ich wykonania oraz ich roli w żywieniu; - wykonanie owocowych kompozycji ze zgromadzonych owoców pochodzących z polskich sadów; - organizacja wystawki w kącikach przyrody; - udział w zabawie ruchowej „Zbieramy jabłka”; - wykonanie sałatki warzywnej. |
październik |
wychowawcy klas I-III |
5. |
Tydzień profilaktyki: - spotkanie na temat zdrowego odżywiania z dietetykiem; |
październik |
wychowawcy klas I-III |
6. |
Wycieczka do Gospodarstwa Agro-Edukacyjnego „Kolorowe Ranczo” |
październik |
wychowawcy klas I-II |
7. |
Dzień zdrowego śniadania: - wspólne wykonanie i spożycie pełnowartościowego, zdrowego i pożywnego śniadania. |
listopad |
wychowawcy klas I-III, rodzice |
8. |
„Jesienią zdrowo i kolorowo” - gromadzenie informacji na temat witamin zawartych w owocach i warzywach, a chroniących przede wszystkim przed przeziębieniem, na podstawie różnych dostępnych źródeł. |
listopad |
wychowawcy klas I-III |
9. |
Warzywno-owocowe obrazy – praca zespołowa: - wykonanie plakatu (na dużym arkuszu papieru) – technika dowolna; - wystawa prac. |
grudzień |
wychowawcy klas I-III |
10. |
Zdrowie na talerzu: - owocowo- warzywny poczęstunek na zebraniu z rodzicami. |
styczeń |
wychowawcy klas I-III |
11. |
Wykonanie gazetki tematycznej „Zdrowo się odżywiam” |
luty |
wychowawcy klas I-III |
12. |
„Witaminy wiosną”: - założenie hodowli szczypiorku i rzeżuchy do bieżącego spożywania podczas śniadania w szkole. |
marzec |
wychowawcy klas I-III |
13. |
Konkurs literacki „Owoce i warzywa - lubię to!”: - układanie i recytacja rymowanek. |
marzec |
wychowawcy klas I-III |
14. |
Spotkanie z pielęgniarką na temat zdrowego trybu życia. |
kwiecień |
wychowawcy klas I-III |
15. |
Inscenizacja promująca zdrowy tryb życia. |
kwiecień |
wychowawca klasy I |
16. |
„Żyjemy zdrowo”: - konkurs plastyczny i wystawa prac dzieci. |
maj |
wychowawcy klas I-III |
17. |
Konkurs wiedzy o zdrowiu podsumowujący udział w programie. |
czerwiec |
wychowawcy klas I-III |
Opracowała:
Anna Jarzębowska